Monikucha online

Doskonała pieczona pierś kurczaka

 

Wszyscy lubimy piersi z kurczaka.  Nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale przede wszystkim na możliwości jakie daje nam ten kawałek mięska. Kotlety, pulpety,  z ryżem, z makaronem, w panierce, w gulaszu, w sałatce itd, itd, itd. Wiadomka, że najzdrowsza jest pierś bez skórki, no ala czasami możemy poszaleć… :D

pieczona pierś kurczaka

Jak zrobić takie cudeńko, soczyste w środku i z chrupiąca skórką ? Jest to bardzo łatwe i szybkie. Jedyne co potrzebujemy, to:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórką
  • 4 grzyby suszone
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku, ze skórką
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220°. Zabieramy się za kurczaka. Czasami ciężko dostać pierś ze skóra. Możemy wtedy kupić całego kurczaka i go po prostu wyfiletować.  Teraz delikatnie oddzielamy skórę od mięsa w środkowej części piersi. Robimy taką kieszonkę.  Do środka wkładamy po 3 liście laurowe i po 2 grzyby suszone i zamykamy kieszonkę. Dodatkowo nacinami lekkko  kurczaka wzdłóż.  Dzięki temu pierś będzię odpowiednio soczysta i pomoże nam to później ocenić stan kurczaka. Posypujemy pierś solą i pieprzem.

Nagrzewamy patelnie z olejem.  Gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę, kładziemy kurczaka skórą na dół.  Smażymy dopóki skórka  zacznie brązowieć. Gdy nie jesteśmy pewni, możemy lekko  podważyć pierś nożem i sprawdzić.  Dodajemy  czosnek. 

Przekładamy kurczaka wraz z patelnią do piekarnika na 10 minut. Gdy nasza patelnia nie nadaje się do pieczenia, przekładamy kurczaka razem z olejem i czosnkiem na małą blachę bądż do żaroodpornego naczynia. Pierś powinna leżeć  cały czas skórką na dole.  Po 10 minutach wyciągamy kurczaka i sprawdzamy, na ile jest gotowy. Teraz przydadzą  nam się nasze nacięcia. Wystarczy jak je lekko rozchylimi. Jeżeli pierś jest już prawie upieczona ( tylko sam środek lekko surowy), odwracamy ją na drugą stronę (skórką do góry). Pieczemy przez następne 3 minuty i wyjmujemy z piekarnika.  Zostawiamy na patelni jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe i grzyby. Możemy podawać z ziemniakami, frytkami, talarkami itd. Pychotka :mrgreen:

 

Zobacz również:

salatka mango z kurczakiem     skrzydełka kurczaka na ostro    kurczak chow mein  pieczony kurczak z watróbka i ciecierzycą

About these ads

Kwiecień 20, 2008 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu | ,

2 komentarzy »

  1. Monia a te zdjęcia tez są Twojego autorstwa ? :)

    komentarz - autor: dorota | Kwiecień 28, 2008 | Odpowiedz

  2. Niestety nie wszystkie, ale pracuję nad tym!

    komentarz - autor: Monia | Maj 5, 2008 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 76 other followers

%d bloggers like this: